Embolcall de poma amb sorpresa







Aquest mes participo a l'Hemc, que té com a tema la poma.


És la primera vegada que m'hi presento i voldria fer-ho amb una recepta especial. Avui no diré que és super-fàcil ni ràpida de fer. És una recepta, com dirien les meves cosines de Castelló, de categoria. Però estic convençuda que no hi ha ningú tan maldestre que no sigui capaç de fer-la. Només us demano que tingueu una mica de paciència. Deixem els atabalaments ben lluny, perquè avui necessitem calma i, si pot ser, que ningú ens molesti. Ah, i si sona el telèfon... que tornin a trucar més tard, que ara no podem estar per res més que no siguin les nostres pomes.

Descongelem una làmina de pasta de full. Encenem el forn i el posem a 200º. Pelem les pomes, i tot seguit els traiem els cors. Si no teniu l'estri especial per fer-ho, podeu utilitzar un ganivet. Us costarà una mica més però quedarà igual de bé.

Posem les pomes en una plata i les tapem amb paper l'alumini. Les enfornem durant una hora. Han de quedar una mica cuites, però fermes.

Mentre es couen les pomes, aprofitem per fer la crema.

Posem la llet en un cassó amb la pell d'una llimona i la branqueta de canyella. Ho posem a foc suau, i quan arrenqui el bull, tanquem el foc i ho deixem en infusió com a mínim 15 minuts.

Passat aquest temps, colem la llet. Posem en un cassó els rovells d'ou, el sucre i la fècula i amb una batedora elèctrica ho anem batent fins que comenci a blanquejar. Aleshores li anem abocant a poc a poc la llet, tot remenant a mà amb un batedor.

Tot seguit posem el cassó a foc suau. I no pararem de remenar amb el batedor fins que arrenqui el bull. Trigarà uns 10 minuts aproximadament. Ja sé que és una mica feixuc, però penseu que al cap i a la fi no només esteu fent una bona crema, sinó que també esteu enfortint els vostres bíceps.

Què vol dir que arrenqui el bull? Doncs quan veieu que surten butllofes que esclaten i fan "buff!", vol dir que ja podeu tancar el foc. Si no ho feu, es tallarà la crema i serà inservible.

Quan la traiem del foc, li fem una bona remenada final amb el batedor. I, perquè no faci crosta al refredar-se, agafem film transparent i la tapem. El film no ha d'estar a la part superior del cassó, sinó tocant la crema.

Agafem la làmina de la pasta de full i l'estirem ben estirada. Hem d'aconseguir tenir un rectangle de 50x50 cm. El tallem en 4 trossos, de 25x25.



Quan les pomes ja hagin estat 1 hora al forn, les traiem. Posem una poma al centre de cada un dels quadrats de pasta de full. Agafem unes cullerades de crema i omplim el cor de les pomes.

Amb cura de no trencar la pasta de full, anem embolcallant les pomes. A dalt de tot ens quedarà una mica de pasta, la premem fort i fem una tija i una fulla, com si fos una poma.




Tot seguit agafem un ou, el batem i pintem les pomes. I amb la punta del ganivet fem un foradet a la base de la fulla.





Enfornem les pomes durant 20 minuts, fins que estiguin una mica daurades.

Quan ja gairebé estiguin, tornem al foc durant uns segons la crema que ens ha sobrat, just el temps necessari perquè s'escalfi. La traiem del foc, li afegim la nata i remenem bé, fins que quedi una crema homogènia.

Omplim quatre plats amb aquesta crema. Traiem les pomes del forn i les posem a sobre de la crema. Guarnim el plat amb unes groselles o unes maduixes per donar-li una mica de color. I ja les podem servir.





S'han de menjar calentes o tèbies. Us volia posar una fotografia de mitja poma, perquè veiéssiu la sorpresa interior (el farciment de crema), però era tan bona i em delectava tant menjant-me-la, que m'he oblidat de fer-la. Us ho haureu d'imaginar o, sinó, proveu de fer aquesta recepta i gaudireu tant com jo mentre assaboriu les diferents textures d'aquestes postres: la delicadesa de la crema externa, el cruixent de la pasta de full, la carnositat de la poma i la suavitat de la crema interior.


Ingredients:

4 pomes golden
1 làmina congelada de pasta de full de 250 gr
1/2 litre de llet
3 rovells d'ou
125 gr de sucre
20 gr de fècula
1 pell de llimona
1 branqueta de canyella
200 ml de nata líquida
1 ou
fruita per decorar (groselles, maduixes, gerds ...)




16 comentaris:

  1. Hola Margarida.

    Pues vaya una receta currada y rica, riquísima para empezar a participar en HEMC.

    Las manzanas quedan preciosas y dan ganas de comérselas para descubrir el relleno.

    Aunque no estuviesen buenas (que no lo será, seguro), dan ganas de abrirlas y entendemos perfectamente que no te diera tiempo a fotografiarlas.

    : )


    Saludos y buen provecho.

    ResponElimina
  2. Margarida!!! Amb aquesta recepta t'has superat i de llarg!! Impressionant! Malgrat la feinada, que bona deu ser després assaborir-la!! Felicitats!

    ResponElimina
  3. Quina bona pinta, i com tu dius, en paciència segur que surt. Me l'apunto :)

    ResponElimina
  4. Impressionant, se'm fa la boaca aigua només d'imaginar-me la combinació de les tres textures i els gustos de la poma i la crema... Ha fet la teva primera participació a un HEMC amb una recepta espectacular!
    Llàstima que no tinguessis temps de fer la foto del tall je je je...
    Una pregunta: el primer cop que poses les pomes al forn, embolicades amb paper d'auumini, a quina temperatura poses el forn?

    ResponElimina
  5. Genial aquesta recepta, molt elaborada, però realment val la pena. Averem si tens sort em la teva primera participació.
    Molta sort i fins aviat.

    ResponElimina
  6. El Secretario: Mi lema al crear el blog era hacer recetas fáciles y apetitosas, para animar a cocinar a todos aquellos que piensan que no tienen tiempo o que es demasiado difícil. Con esta receta me he pasado, pero un gusto no lo podemos dar de vez en cuando, ¿no? Y además, una vez te has inicado y ves que te van saliendo las cosas, ¿por qué no probar con platos más elaborados? ¡Y éste está riquísimo!
    ¡Bienvenido a mi blog!

    Gemma: Te la recomano! Fes-la i ja em diràs si t'ha agradat.

    Bajoqueta: Amb aquest nom, m'has recordat la meva mare, que és de Castelló i, malgrat fer més de 50 anys que és aquí, encara parla de "bajoques"!
    No cal ser un expert a la cuina, només cal tenir paciència i que no et destorbin durant una bona estona mentre fas aquesta recepta.
    Quan la facis, em dius què t'ha semblat.
    I benvinguda al meu bloc!

    Gemma: Doncs sí que em sap greu no haver fer la foto, i això que havia deixat la càmera a prop per recordar-me'n!
    Al començament de la recepta dic que encenc el forn i el poso a 200º. Ja no vario la temperatura i serà la mateixa tant per enfornar les pomes (que han de quedar una mica cuites, però ben fermes, no toves), com per coure-les embolcallades amb la pasta de full.

    Teresa: És una mica elaborada i a més a més, has d'estar pendent tota l'estona. Quan es fan cremes, ja se sap...
    Això de l'hemc, em pensava que només es tractava de participar-hi, i de donar a conèixer la teva recepta. Hi ha alguna cosa més?

    ResponElimina
  7. Mama, aquesta poma et va quedar ben bona. Quan en faràs més?? jeje ;)

    ResponElimina
  8. L'has de tornar a fer!
    NYAM!

    Segur que guanyes!!!!!

    ResponElimina
  9. Carai quina recepte! Potser que m'agafi un dia de descans si es que em decideixo a fer-la. No has pensat mai en fer un llibre de cuina? Doncs tal i com ho elabores tot, crec que tindria molt exit ;) Pensa-ho, ho dic seriosament.

    ResponElimina
  10. corroboro el que diuen les teves cosines: de categoria!! petons.

    ResponElimina
  11. Núria i Oriol: en tornaré a fer abans del que us penseu! Encara recordo l'olor que feien acabades de sortir del forn!

    Rosa: no cal que t'agafis un dia, dona, que amb un parell d'hores ja n'hi prou! Això sí, sense ningú pul·lulant a la cuina ni distraient-te!

    La cuina vermella: sí, de categoria, però a l'abast de tothom!
    I quan te'l menges és (com dirien també les meves cosines) "meleta pura"!

    Petonets a tots els que em seguiu!

    ResponElimina
  12. Me gusta mucho la receta y la presentacion,espero que tengas suerte.
    Besos.

    ResponElimina
  13. Et perdonem que no hagis fet la foto de la mitja poma...i és que no m'estranya!!! Mentres es menja tampoc poden haver interrupcions!!! genial la recepta!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  14. Una presentación perfecta y una receta deliciosa.
    Saludos

    ResponElimina
  15. Una presentación perfecta y una receta deliciosa.
    Saludos

    ResponElimina